Wil jij ook op een natuurlijke manier je immuunsysteem versterken? Wanneer was jij voor de laatste keer ziek? Was dit voor het eerst in lange tijd dat je weer een keer ziek was? Of ben je regelmatig ziek? En wist je dat een verzwakt immuunsysteem ook de oorzaak kan zijn van allerlei allergieën of eczeem?
Ziek zijn is geen pretje! Maar wist je dat je zelf veel kunt doen om je immuunsysteem te versterken? En daarmee je weerstand tegen ziekteverwerkers te verhogen. In dit artikel vertel ik je de beste manieren om je immuunsysteem te versterken. Maar eerst leg ik uit wat ons immuunsysteem eigenlijk is en hoe het werkt.
Inhoudsopgave
Wat is je immuunsysteem?
Je immuunsysteem is het verdedigingssysteem van je lichaam. Het heeft als taak om ziekteverwekkers (zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen) te bestrijden. Bij een goed werkend immuunsysteem werken je huid, ogen, luchtwegen, speeksel, maag, darmen, bloed, lymfestelsel en hormoonhuishouding samen.
De fysieke barrière van je immuunsysteem
Je huid is het grootste en belangrijkste orgaan van de fysieke barrière. Het is de letterlijke grens tussen je lichaam en de omgeving. Je huid zorgt er voor dat ziekteverwekkers niet je lichaam in kunnen. Je luchtwegen, oogvocht, speeksel, maagzuur en de slijmvliezen van je darmen hebben deze functie ook.
Deze hele fysieke barrière is er op gericht om ziekteverwekkers buiten je lichaam te houden of om ze te doden.
Wat is de functie van je bloed voor je immuunsysteem?
Witte bloedcellen verdedigen je lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen. Ze zijn in staat om deze stoffen te herkenen en onschadelijk te maken.
Ons belangrijkste reinigingssysteem: het lymfestelsel
Ons lymfestelsel is een enorm uitgebreid systeem dat bestaat uit lymfeklieren en lymfevaten. En ze voeren vocht en daarmee ook afvalstoffen af. Het is het belangrijkste reinigingssysteem van je lichaam. Lymfevaten vervoeren lymfevocht met allerlei afvalstoffen en eventuele ziekteverwekkers naar de lymfeklieren. Dit zijn de knooppunten waar de lymfevaten samenkomen. En daar worden afvalstoffen gefilterd en eventuele ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt.
Wat heeft je hormoonhuishouding te maken met je immuunsysteem?
Hormonen zijn regelstofjes, ze verzorgen de communicatie tussen alle miljarden cellen in ons lichaam. Ze zorgen er voor dat alle cellen met elkaar kunnen samenwerken, zodat allerlei processen in ons lichaam goed verlopen. Hormonen sturen onder meer ons immuunsysteem aan.
Wat zijn de beste manieren om je immuunsysteem te versterken?
Zoals je hebt kunnen lezen bestaat ons immuunsysteem uit veel verschillende onderdelen. En dus ook veel plaatsen waar iets mis kan gaan, waardoor je een lage weerstand kan krijgen. Het is lastig te meten of je een lage weerstand hebt. Maar wetenschappers zijn het er wel over eens dat een gezonde levensstijl je kan helpen om je immuunsysteem te versterken.
De volgende 8 simpele tips helpen je om je weerstand op een natuurlijke manier te verhogen.
1. Eet gezonde en gevarieerde voeding
Gezonde en gevarieerde voeding is de basis voor een sterk immuunsysteem. Eet voldoende groente en fruit, zodat je alle vitaminen en mineralen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft. Probeer bovendien zo veel mogelijk natuurlijke producten te eten en geen ‘moderne’ voedingsmiddelen die gemaakt zijn in de fabriek. In geraffineerde voedingsmiddelen zitten vaak slechte vetten, suikers en chemische additieven (E-nummers) die ons immuunsysteem kunnen verzwakken. Let ook op met chemicaliën/bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.
2. Zorg voor een gezond gewicht
Mensen met overgewicht zijn vaker ziek doordat hun hormoonhuishouding en stofwisseling meestal ontregeld zijn. Voor een goede werking van je immuunsysteem is het belangrijk dat deze 2 in balans zijn. En zoals je al hebt kunnen lezen sturen onze hormonen onder andere ons immuunsysteem aan. Dus als onze hormonen niet juist of onvoldoende werken, zal ons immuunsysteem ook niet goed werken doordat het niet goed wordt aangestuurd.
Bovendien maken vetcellen constant stoffen aan die laaggradige ontstekingen (kleine ontstekingen) bevorderen. Hierdoor is je immuunsysteem altijd een beetje actief om deze ontstekingen te onderdrukken. Maar voor een goed werkend immuunsysteem is het belangrijk dat hij af en toe ook even rust heeft. Gebeurt dit niet dan wordt je weerstand lager
3. Beweeg voldoende
Voldoende lichaamsbeweging helpt je lichaam, net als gezonde en gevarieerde voeding, om je weerstand te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat er positieve veranderingen in het immuunsysteem optreden door regelmatige lichaamsbeweging. Door regelmatig te bewegen neemt de hoeveelheid van een bepaald type witte bloedcel toe. En zoals je hebt kunnen lezen verdedigen witte bloedcellen ons lichaam tegen ziekteverwekkers.
Hiervoor hoef je overigens niet persé fanatiek te gaan sporten, maar ga dagelijks een stukje wandelen, fietsen of doe thuis oefeningen. Het draagt allemaal bij aan het versteken van je immuunsysteem!
4. Zorg voor voldoende slaap
Als je te weinig slaapt per nacht, ben je vatbaarder voor ziekteverwekkers. Tijdens je slaap werkt je lichaam aan rust en herstel. En rust is heel belangrijk voor je immuunsysteem. Tijdens je slaap maakt je immuunsysteem bepaalde eiwitten aan en die nodig zijn om infecties, ontstekingen en stress te bestrijden. Als je onvoldoende slaapt, maakt je lichaam ook minder van deze eiwitten aan, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekteverwekkers.
5. Voorkom langdurige stress
Stress heeft een sterke invloed op ons lichaam, ook op ons immuunsysteem. Zoals je al hebt kunnen lezen is rust en herstel heel belangrijk voor een sterk immuunsysteem. De hormonen adrenaline en cortisol, die geproduceerd worden bij stress, belemmeren dit herstel.
Zorg er dus voor dat je problemen oplost, zodat de stress zich vermindert en niet te lang voortduurt.
6. Drink voldoende water
Drink minimaal 2 liter water per dag. Dit houdt je immuunsysteem sterk, zorgt voor een goede werking van je lymfestelsel en voorkomt dat je slijmvliezen uitdrogen. Uitgedroogde slijmvliezen zijn namelijk vatbaarder voor ziekteverwekkers.
7. Stop met roken
De weerstand van mensen die roken is over het algemeen lager, doordat roken veel vraagt van je lichaam. Bij iedere sigaret die je rookt, komen er lichaamsvreemde stoffen je lichaam binnen die je immuunsysteem wil bestrijden. Hierdoor is je immuunsysteem constant aan het werk en krijgt het niet zijn benodigde rust. Waardoor je weerstand dus lager wordt.
8. Zorg voor een gezonde hygiëne
Een gezonde persoonlijke hygiëne helpt je immuunsysteem. Door bijvoorbeeld regelmatig je handen te wassen, kom je minder snel in aanraking met ziekteverwekkers. Maar denk ook aan het schoonhouden van je keuken, waarmee je een voedselbesmetting kan voorkomen.
Maar overdrijf het niet, sla niet door naar smetvrees. Dit gaat je niet helpen naar een sterker immuunsysteem. Daarom: zorg voor een gezonde hygiëne, zoek een balans tussen hygiëne en viezigheid.
Geef je weerstand een boost!
Heb je door bepaalde omstandigheden moeite om je immuunsysteem op peil te houden of te versterken? En kan je weerstand wel een boost gebruiken? Dan kan je als aanvulling op gezonde en gevarieerde voeding een voedingssupplement nemen, bij voorkeur met hoogwaardige ingrediënten.
Vitaily.nl is voor mij de nummer 1 in voedingssupplementen. In een dagzakje Vitaily basis zitten de juiste essentiële hoogwaardige stoffen bij elkaar en bestaat maar uit 2 tabletten en 1 capsule. Ieder ingrediënt is van de beste kwaliteit en de hoogste werkzaamheid. En de dosering is afgestemd op de behoeftes van tegenwoordig. Het bevat ondersteunende ingrediënten die de opname en werking van essentiële voedingsstoffen verbeteren. En verder zijn onnodige toevoegingen zo veel mogelijk vermeden.
En het mooie is er bestaat ook een vegan variant: Vitaily Vegan.
Wil jij je weerstand ook een boost geven?
Kies dan bij voorkeur voor voedingssupplementen met hoogwaardige ingrediënten.
In een dagzakje Vitaily Basis zitten de juiste essentiële hoogwaardige stoffen bij elkaar.