De winter is bij uitstek het jaargetijde voor een lekkere stamppot. En deze koolhydraatarme spruitjes-prei stamppot is toch wel één van mijn favorieten
Spruitjes zijn goedkoop, lekker en gezond!
Naast dat spruitjes goedkoop zijn zijn ze ook nog eens lekker, althans dat vind ik. Spruitjes de één houdt ervan de ander gruwelt ervan. Ik hoor echt in het kamp spruitjes-liefhebber, al vind ik ze simpelweg gekookt een beetje saai. Gelukkig zijn spruitjes heel veelzijdig, naast koken, kun je ze ook wokken, stomen, een overschotel of soep van maken. En je kan er dus ook een stamppot van maken. En deze koolhydraatarme spruitjes-prei stamppot vinden kinderen ook heel erg lekker, althans mijn dochter wel!
Gezond
Naast goedkoop en lekker, zijn spruitjes heel erg gezond! Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Ze bevatten onder andere vitamine B1, B2, B6, C, K, foliumzuur, magnesium en het zijn sterke antioxidanten. Bovendien zijn spruitjes laag in calorieën (zo’n 47 kcal per 100 gram). Ze zijn ook koolhydraatarm, maar mocht je een heel strikt koolhydraatarm dieet volgen, zoals bijvoorbeeld een ketodieet is het aantal koolhydraten voor jou misschien aan de hoge kant (zo’n 5 gram per 100 gram).
Receptinformatie
- Type gerecht: Hoofdgerecht
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal personen: 4
- Moeilijkheid: makkelijk
Zo maak je de koolhydraatarme spruitjes-prei stamppot
- Rasp de bloemkool met de hand of keukenmachine. Vind je dit te lastig, dan kan je ook een zak (400 gr) bloemkoolrijst gebruiken.
- Kook de geraspte bloemkool in ca. 2 minuten gaar en giet af en laat even afkoelen
- Maak de spruitjes schoon en kook ze ca. 10 minuten. Hoelang precies is afhankelijk van de grootte. Prik tegen het einde van de kooktijd ter controle of ze gaar zijn. Als niet gaar genoeg zijn, kun je ze lastig stampen. Als ze te gaar zijn, krijg je de beruchte ‘spruitjeslucht’.
- Snijd de prei fijn en was al het zand eruit.
- Voeg de prei de laatste minuut kooktijd bij de spruitjes. En giet alles daarna af.
- Leg de geraspte bloemkool op een schone theedoek. Draai de theedoek dicht en knijp er zo veel mogelijk vocht uit door de theedoek steeds vaster aan te draaien. Doe je dit niet dan wordt je stamppot veel te nat.
- Stamp de spruitjes en prei fijn met een pureestamper en voeg de geraspte bloemkool toe.
- Roer de roomkaas of cottage cheese er door heen en voeg peper en zout naar smaak toe.
Eet smakelijk!
Tip: Lekker met gehaktballen en jus.
Ingrediënten
- 1 kg Spruitjes
- 1 Prei
- 1 kleine Bloemkool of een zak bloemkoolrijst
- 200 gr Roomkaas of cottage cheese
- Peper en zout
Heb jij deze koolhydraatarme spruitjes-prei stamppot ook gemaakt? Laat me weten wat jij er van vindt!
Recept-tip:
- Pompoenrisotto met quinoa: vegetarisch, koolhydraatarm en lekker!
- Koolhydraatarme recepten voor het hele gezin!