Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is een strenge variant op een koolhydraatarm dieet. Bij dit dieet ligt de focus op het eten van gezonde vetten. Maar ook bij dit dieet vermijd je geraffineerde en snelle koolhydraten en eet je alleen de gezonde langzame koolhydraten. Let wel op: niet alle langzame koolhydraten die in een koolhydraatarm dieet passen, passen in een ketogeen dieet!

Ketogeen dieet, avocado, ei, tomaat

Nieuwe dieethype?

Het Ketogeen dieet werd begin jaren 20 al gebruikt als therapie voor epilepsie bij met name kinderen. Maar door de jaren heen kwam men er achter dat het ook gebuikt kan worden om af te vallen. Inmiddels is het een dieethype in Amerika. Het is een snelle manier om gewicht te verliezen en buikvet te verbranden.

Hoe werkt het?

Doordat je bij een ketogeen dieet weinig koolhydraten eet, wordt je lichaam gedwongen zijn energie uit vetten te halen. Je schakelt dus over naar vetverbranding. Het duurt een aantal dagen (ongeveer 3 dagen, dit is afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten) voordat je lichaam overschakelt. 

Allereerst verbruikt je lichaam de koolhydraatreserve (glycogeen). Daarna gaat je lever vetten afbreken. Bij dit proces komen ketonen vrij en die gebruikt je lichaam als energie. Op dat moment ben je in ketose en dat is waar het om draait bij dit dieet.

Hoeveel koolhydraten bij een ketogeen dieet?

De hoeveelheid koolhydraten die je bij een Ketogeen dieet eet zijn aanzienlijk minder dan bij de koolhydraatarme variant. Hoeveel koolhydraten per dag is van persoon tot persoon verschillend, de één komt sneller in ketose dan de ander. Maar een goede richtlijn is de volgende verhouding aan voedingsstoffen:

 • 5-10% koolhydraten
 • 20-15% eiwitten
 • 75% vetten

5% tot 10% komt neer op minder dan 50 gram koolhydraten per dag.

Gezond in 4 weken!

Dé online training die je het effect van echt gezonde voeding laat ervaren. Voelen wat OERsterke voeding met je doet, is pas echt begrijpen! Echte voeding:

 • Voedt
 • Geeft energie
 • Verbetert je stoelgang
 • Brengt je naar een gezond gewicht
 • Verbetert je nachtrust
 • Verbeterd je stemming
Ja, ik doe mee aan gezond in 4 weken!

Leestip:

Het Keto Dieet van A-Z: Hoe werkt het?

2 reacties op “Wat is een ketogeen dieet?

 1. This koolhydraatarmplan.nl and Wat is een ketogeen dieet?
  Hoe je op een snelle manier af kunt vallen! article has helped me a lot, is very well written, I’m glad
  I found it. My friend RoyalHutche and I used best weight loss
  and we reached the ideal weight.
  I’m so happy now! 🙂 Kiss you all!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *