Vitaily Vegan: supplementen voor veganisten en vegetariërs

100% vegan en iedere dag vitaler!

Gemiddelde leestijd: 24 minuten
Vitaily, 100% plantaardig, dus perfect voor vegan

Net als mensen die wel dierlijke producten eten, kampen ook de meeste veganisten en vegetariërs met te korten als het aankomt op voedingsstoffen. Veel veganisten en vegetariërs nemen dagelijks diverse supplementen als aanvulling op hun voeding. In deze review over de supplementen van Vitaily Vegan vertel ik je alles over het gemak en de kwalitatief hoogwaardige stoffen die er in zitten.

Het moto van deze supplementen is niet voor niets:

Vitaily Vegan – Iedere dag vitaler!

Update 20/09/2021: Vitaily blijft werken aan verbeteringen!
Vitaily Vegan is tegenwoordig gewoon Vitaily. De basisvariant heeft tegenwoordig dezelfde samenstelling als de veganvariant.
Vitaily basis bevatte de belangrijke omega 3 vetzuren op basis van visolie van duurzaam gevangen vis met het MSC-keurmerk. Maar helaas is de visindustrie niet zo duurzaam als je zou willen. Daarom heeft Vitaily besloten om voor de meest duurzame oplossing te kiezen en de omega 3 vetzuren op basis van visolie te vervangen door dezelfde omega 3 vetzuren op plantaardige basis, namelijk algenolie.
Zo is tegenwoordig de samenstelling van Vitaily Basis gelijk aan Vitaily Vegan. Wel zo makkelijk! Dus nog maar 1 productvariant met de naam Vitaily.

Bestel vandaag nog met mijn kortingscode ‘kortingkoolhydraatarmplan’ en krijg €7,50 korting op een maandpakket of abonnement.

Inhoudsopgave

Voedingssupplementen zijn noodzaak

Ben jij veganist of vegetariër dan heb je je al verdiept in voeding en dan weet je ook dat je zonder voedingssupplementen tekorten oploopt. Overigens niet alleen doordat je geen of nauwelijks dierlijke producten eet, maar ook doordat er steeds minder vitaminen en mineralen in onze voedingsmiddelen zitten. Onze huidige leefstijl put de aarde uit en daardoor hebben we niet meer voldoende aan alleen gezond eten. 

Voedingssupplementen zijn in ons moderne leven nu eenmaal een essentiële aanvulling. En met de voedingssupplementen van drs. Richard de Leth zet je iedere dag een stapje naar een vitaler leven!

Vitaily Vegan oprichter drs. Richard de Leth

Wie is drs. Richard de Leth?

Richard studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Na zijn opleiding wist hij van alles over ziekte en de dood, maar niks over een optimale gezondheid en het leven: “Iedereen wil toch gezond en gelukkig oud worden?”. Bovendien was er te weinig contact met patiënten en de oorzaak van klachten werd bijna nooit aangepakt. Dus na het behalen van zijn doctoraal besloot hij zijn witte doktersjas aan de wilgen te hangen. En ging hij zich specialiseren in preventieve leefstijl geneeskunde.

En van daaruit is zijn platform OERsterk.nu ontstaan. Met OERstek helpen Richard en zijn team jaarlijks honderduizenden Nederlanders om gezonder en vitaler te gaan leven.

Vitaily is ontstaan vanuit zijn eigen zoektocht naar een basis supplement voor zichzelf, zijn familie en alle mensen die het OERsterk-programma volgen. In eerste instantie Vitaily basis en vanaf begin 2021 is er ook Vitaily Vegan, supplementen speciaal voor veganisten en vegetariërs.

Welke voedingsstoffen?

Een vitaler leven bereik je door dagelijks een optimale hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. En bij sommige stoffen is dit moeilijk als je dit alleen uit voeding wilt halen. Vitamine B12 komt bijvoorbeeld van nature niet voor in plantaardig voedsel, dus voor veganisten en vegetariërs essentieel om als supplement in te nemen. Maar er zijn nog meer voedingsstoffen waar de meeste mensen een tekort aan hebben, ook mensen die wel dierlijke producten eten.

Vitamine B12

Van nature komt dit niet voor in plantaardig voedsel, alleen in dierlijke producten. Veganisten en vegetariërs hebben daarom een grotere kans op een vitamine B12 tekort, omdat zij niet of nauwelijks dierlijke voedingsmiddelen eten.

In onze lever zit wel-is-waar een grote hoeveelheid vitamine B12 opgeslagen, maar door de jaren heen (deze voorraad is naar schatting voldoende voor 3 tot 10 jaar1) kan deze voorraad uitgeput raken als je te weinig binnenkrijgt. Waardoor je er pas na jaren achter kan komen dat je een vitamine B12 tekort hebt.

Vitamine B12 is onder andere van belang voor:

 • De aanmaak van rode bloedcellen
 • Het celdelingsproces 
 • Het vrijmaken van energie uit de voeding
 • Een normale werking van het immuunsysteem
 • Leerprestaties, leervermogen en het concentratievermogen
 • Vermoeidheid en moeheid te verminderen
 • Een normale werking van het zenuwstelsel

Vitamine D3

Vitamine D maakt je lichaam zelf aan door blootstelling aan de zon. Maar alleen wanneer we zonder bescherming buiten in de zon zijn, dus zonder bedekking van de huid en zonder zonnebrandcrème. Daarnaast wordt vitamine D ook weer snel afgebroken, waardoor je dus niet kunt teren op een voorraad. Bovendien is in Nederland de zon alleen in de zomer sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Hierdoor kampen heel veel mensen met een vitamine D tekort.

Vitamine D3 hebben we onder andere nodig voor:

 • De instandhouding van sterke botten
 • De instandhouding van een sterk gebit
 • Een normale werking van ons immuunsysteem
 • Het behouden van sterke en soepele spieren

Vitamine K2

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en K2. K1 zit vooral in bladgroenten en krijgen we meestal wel voldoende binnen. Vitamine K2 is een ander verhaal. Het zit in gefermenteerde producten en in met name de vettige delen van dierlijke producten. Hier eten we over het algemeen te weinig van, zeker veganisten en vegetariërs, dus hier hebben veel mensen een tekort aan.

Vitamine K2 is nodig om vitamine D3 goed te laten functioneren. Daarnaast speelt het een rol bij:

 • De bloedstolling
 • Het behoud van sterke botten

Vitamine A

Vitamine A vind je vooral in lever en vis, maar dat wil niet zeggen dat veganisten en vegetariërs automatisch een tekort van vitamine A hebben. In groenten en fruit zit namelijk beta-caroteen en dat kan ons lichaam omzetten in vitamine A. Echter uit onderzoek is gebleken dat zo’n 45% van de mensen niet goed in staat zijn om dit effectief om te zetten2. En dit blijkt ook wel uit een ander onderzoek waarbij onder andere vleeseters en veganisten zijn vergeleken, hieruit bleek dat veganisten de laagste inname hadden van onder andere vitamine A3.

Vitamine A speelt een rol bij:

 • Een normaal gezichtsvermogen
 • Het gezond houden van de huid
 • Het behoud van een goed ijzergehalte in ons bloed
 • Een normale werking van het immuunsysteem
 • Het instandhouden van normale slijmvliezen

Bij Vitaily maken wij onderscheid tussen gezond zijn -klachtenvrij- en optimale vitaliteit. Extra essentiële voedingsstoffen kunnen je helpen om jouw lichaam naar dat hogere niveau te brengen.

Drs. Richard de Leth

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn vooral te vinden in zeevis, schaal- en schelpdieren (EPA en DHA). Maar het zit ook in algen en daarnaast is er ook een omega 3-vetzuur dat in planten voorkomt (ALA, alfa-linoneelzuur). Van ALA kan je lichaam EPA en DHA -belangrijkste omega 3-vetzuren maken, maar niet genoeg om in je dagelijkse behoefte te voorzien.

Bijna iedereen in Nederland heeft een tekort aan omega-3 vetzuren. Mensen die wel dierlijke producten eten, eten te weinig zeevis, schaal- en schelp dieren. En veganisten en vegetariërs kunnen niet voldoende aanmaken uit plantaardige voedingsmiddelen.

Omega 3-vetzuren zijn goed voor het hart en dragen daarnaast ook bij aan het gezichtsvermogen en de hersenfunctie.

Magnesium

Magnesium zit vooral in bladgroenten, maar je moet er veel van eten om een optimale hoeveelheid binnen te krijgen. Het is niet alleen moeilijk om voldoende binnen te krijgen, ons lichaam verbruikt er ook veel van bij chronische stress. En dat is in onze moderne maatschappij eerder regel, dan uitzondering. Daarom kampen veel mensen met een magnesium tekort.

Magnesium is een heel veelzijdig mineraal en heeft dan ook veel functies in ons lichaam. Het draagt onder andere bij aan:

 • De instandhouding van sterke botten
 • Het proces van celvernieuwing
 • Het handhaven van een normale balans in de water- en mineralenhuishouding
 • Het vrijmaken van energie uit voeding
 • Een sterk gebit
 • Concentratie, leerprestaties, geheugen
 • Het behouden van sterke en soepele spieren
 • Extra energie bij vermoeidheid
 • Een normale werking van het zenuwstelsel

Jodium

Een belangrijke bron van jodium is zeevoedsel, maar dat eten we met z’n allen te weinig. Uiteraard veganisten en vegetariërs ook. Dit probleem wordt ondervangen door jodium aan ons zout toe te voegen. Maar te veel gejodeerd zout eten is ook niet de juiste oplossing. En dat zien we ook terug in de huidige trend waarbij we met z’n allen minder zout eten, maar daardoor ook de hoeveelheid jodium die we binnenkrijgen verminderen.

Jodium heeft in ons lichaam de volgende functies:

 • Het is essentieel voor de productie van schildklierhormonen
 • Het draagt bij aan een normaal geheugen, leervermogen en concentratie
 • Het ondersteunt het energieniveau
 • Het ondersteunt een normale groei bij kinderen
 • Het helpt bij het gezond houden van de huid
 • Het ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel

Selenium

Een belangrijke bronen van selenium zijn schaal- en schelpdieren, bepaalde soorten vis, bepaalde soorten noten en orgaanvlees. Het zit ook in andere vleesproducten, eieren en groenten. Maar de hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid selenium in de bodem en die kan erg variëren.

Selenium is belangrijk voor:

 • De productie van schildklierhormonen
 • Het behoud van glanzend haar
 • Het behoud van normale nagels
 • Een normale werking van het immuunsysteem
 • Is een anti-oxidant en helpt bij de bescherming tegen invloeden van vervuiling en zonlicht
 • De vruchtbaarheid van de man

Zink

Een belangrijke bronnen van zink zijn dierlijke producten, maar je vind het ook in noten, pitten en zaden. Zink wordt het beste opgenomen in combinatie met dierlijke eiwitten. Daarom hebben veganisten en vegetariërs een grotere kans op een zink tekort en dit blijkt ook wel uit het onderzoek waarbij inname van voedingsstoffen werden vergeleken tussen onder andere vleeseters en veganisten. Veganisten hadden onder andere de laagste inname van zink3

Zink draagt onder andere bij aan:

 • Het behoud van sterke botten
 • Een normale celdeling
 • Een normaal geheugen, leervermogen, concentratie en evenwichtigheid in stress-situaties
 • De instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
 • Sterke haren
 • Een normale hormoonhuishouding
 • Het gezond houden van de huid
 • Een normale werking van het immuunsysteem
 • Het behoud van normale nagels
 • Is een anti-oxidant en helpt bij de bescherming tegen invloeden van vervuiling en zonlicht
 • De vruchtbaarheid van de man
 • De opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten

Vitaily Vegan: supplementen voor veganisten en vegetariërs

Veganisten en vegetariers, die hoofdzakelijk plantaardige voeding eten, hebben een andere combinatie van aanvullende voedingsstoffen nodig. Daar waar Vitaily eerst alleen de basis suppletie had, hebben ze sinds begin 2021 ook een Vegan variant. 

Vitaily is een vernieuwend concept dat gezond en gemak combineert:

 • Een maanddoos bevat 30 dagzakjes, die je dus makkelijk meeneemt naar je werk of als je een weekendje weg gaat.
 • Een dagzakje Vitaily Vegan bevat 4 supplementen: 2 tabletten en 2 capsules.
 • De juiste kwalitatief hoogwaardige en essentiële voedingsstoffen in 1 zakje.
 • De dagzakjes zijn van speciaal biologisch afbreekbaar biofolie, dus ze mogen gewoon in de groene GFT-bak.
 • Voor iedere maanddoos wordt een boom geplant, dus zo doe je ook nog iets goeds voor onze planeet.

Het kost je slechts 4 slokken water en 8 seconden per dag!

Review supplementen Vitaily Vegan

Voedingssupplementen zijn een essentiële aanvulling op ons moderne leven. Het maakt niet uit of je veganistisch, vegetariër of een vleeseter bent. We hebben over het algemeen allemaal tekorten. Maar de standaard voedingssupplementen schieten vaak te kort voor mensen die niet of nauwelijks dierlijke producten eten. Hierin zijn de supplementen van Vitaily Vegan echt een uitkomst! 

100% Vegan

De supplementen van Vitaily Vegan zijn echt 100% vegan! Zo bestaan de omega 3-vetzuren uit algenolie en vitamine A heeft als basis bètacaroteen en niet het dierlijke retinol. En natuurlijk zit er ook vitamine B12 in deze multivitamine. Daarnaast bevat deze multivitamine ook vitamine D3, vitamine K2, magnesium, jodium, selenium en zink.

Kwaliteit

Doordat Vitaily is ontstaan vanuit de eigen zoektocht van drs. Richard de Leth naar een goede multivitamine, weet ik zeker dat alle ingrediënten zorgvuldig zijn geselecteerd op de juiste werking en opname.

 1. Ieder ingrediënt is van de beste kwaliteit en de hoogste werkzaamheid.
 2. Het bevat ondersteunende ingrediënten die de opname en werking van essentiële voedingsstoffen verbeteren.
 3. De dosering is afgestemd op de behoeftes van tegenwoordig.
 4. En natuurlijk zijn onnodige toevoegingen zo veel mogelijk vermeden.

Mijn ervaring met Vitaily

Vanuit mijn eigen zoektocht weet ik hoe moeilijk het is om de juiste voedingssupplementen te vinden. Ze hebben of niet de juiste dosering of ze bevatten onnodige hulpstoffen (suiker bijvoorbeeld). Ik heb geen één multivitamine gevonden die alle essentiële voedingsstoffen bevat. Dus toen had ik diverse potjes in mijn keukenkastje staan met allemaal verschillende hoeveelheden: het ene potje was na 25 tabletten leeg, de andere na 40 of 50. Zo gebeurde het nog wel eens dat ik misgreep…

Ik was dus heel blij dat ik de voedingssupplementen van drs. Richard de Leth ontdekte. Ik gebruik zelf de Vitaily Basis supplementen al enkele maanden en ik kan alleen maar zeggen dat het een verademing is. Over alle bovenstaande punten hoef ik me geen zorgen meer te maken. En ik weet nu zeker dat ik echt iets goeds doe voor mijn gezondheid.

Vitaily: kwaliteit, makkelijk, plantaardig, duurzaam

Eerlijke prijs

Door mijn zoektocht weet ik dat goede voedingssupplementen niet goedkoop zijn. Gemiddeld kosten kwalitatief goede voedingssupplementen al snel zo’n €100,- per maand. De supplementen van Vitaily Vegan zijn al verkrijgbaar vanaf €60,- per maand. Dit is mogelijk doordat je rechtstreeks bij de producent koopt, zonder tussenhandelaren.

En met mijn kortingscode ‘kortingkoolhydraatarmplan’ krijg je ook nog €7,50 korting op een maandpakket of abonnement.

Extra bonussen

Bij je bestelling ontvang je de volgende bonussen:

 • Iedere dag vitaal kalender: Deze kalender is een praktisch hulpmiddel, door iedere dag een vinkje te zetten vergeet je je supplementen niet in te nemen. Persoonlijk gebruik ik deze kalender niet, het innemen van de supplementen is inmiddels zo’n automatisme, dat ik het eigenlijk nooit vergeet. Maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen een handig hulpmiddel is.
 • Digitaal boek ‘Welke supplementen kunnen jouw gezondheid ondersteunen?’. In dit boek staat per voedingsstof helder uitgelegd waarom we het nodig hebben, waarom we vaak een tekort hebben en waar je op moet letten. Verder staan er algemene en praktische adviezen in. En een handig overzicht met welke voedingsstoffen in welke hoeveelheid je nodig hebt. Dit boekje heeft mij veel inzichten en basisinformatie gegeven die eigenlijk iedereen zou moeten weten. Het gaat tenslotte om jouw lichaam!
 • En een hele mooie extra voor onze planeet: voor iedere maanddoos wordt een boom geplant.

Vitaily Vegan: Iedere dag vitaler
Vitaily Vegan: Iedere dag vitaler

Beoordeling door Andrea Nieland,

27 jan 2021
5

De oplossing voor iedere veganist en vegetariër die gezond wil leven en van gemak houdt:

 1. Speelt speciaal in op de behoefte van mensen die geen of nauwelijks dierlijke producten eten.
 2. Ieder ingrediënt is van de beste kwaliteit en de hoogste werkzaamheid.
 3. Het bevat ondersteunende ingrediënten die de opname en werking van essentiële voedingsstoffen verbeteren.
 4. De dosering is afgestemd op de behoeftes van tegenwoordig.
 5. Natuurlijk zijn onnodige toevoegingen vermeden.
 6. Alle essentiële voedingsstoffen in de juiste dosering in een handig dagzakje.

Bestel vandaag nog met mijn kortingscode ‘kortingkoolhydraatarmplan’ en krijg €7,50 korting op een maandpakket of abonnement.

Wat zijn jouw ervaringen?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met voedingssupplementen, laat het me in de reacties weten! Ik vind het leuk om te lezen en ik zal altijd persoonlijk reageren. Zo kunnen we samen anderen inspireren en en helpen naar een gezonder leven. 

En heb je vragen? Stel ze gerust hieronder!

Bronvermelding:

 1. https://vitaily.nl/blog/waarom-basissupplementen/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22113863/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12740075/

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten