Wat is het verschil tussen een koolhydraatarm dieet en een ketogeen dieet?

Verschil tussen koolhydraatarm en ketogeen dieet

Beide diëten zijn er op gericht om de hoeveelheid koolhydraten in je voeding te verminderen. Het verschil tussen koolhydraatarm en ketogeen is de hoeveelheid koolhydraten. Waar je bij een koolhydraatarm nog tussen de 50 en 100 koolhydraten per dag eet, is dat bij een ketogeen dieet minder dan 50 koolhydraten per dag. 

De overlap tussen beide diëten is dan weer dat de koolhydraten die je eet, de langzame koolhydraten zijn. Maar doordat je bij een ketogeen echt heel weinig koolhydraten eet, mag je bij dit dieet bepaalde groenten en fruit niet, doordat ze te veel langzame koolhydraten bevatten.

Koolhydraatarm dieet

De basis van een koolhydraatarm dieet zijn groenten, fruit, noten, zaden, vlees, vis en eieren. Zoals hierboven aangegeven ligt de hoeveelheid koolhydraten tussen de 50 en 100 gram per dag. Deze hoeveelheid is een aanzienlijke vermindering, ten opzichte van het huidige eetpatroon van de gemiddelde Nederlander.

Het aanpassen van je eetpatroon op deze manier is een succesvolle methode om af te vallen. En bovendien zul je een aanzienlijke verbetering ervaren in je algemene gezondheid.

Ketogeen dieet

Doordat je bij een ketogeen dieet heel weinig koolhydraten eet, is het een meer drastische aanpassing van je eetpatroon. Maar het is wel een hele effectieve methode om snel gewicht en buikvet te verliezen.

De focus bij dit dieet ligt op het eten van gezonde vetten. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben gezonde vetten juist een positief effect op je cholesterol.

Het doel van een ketogeen dieet is om in ketose te komen, op dat moment schakelt je lichaam over op vetverbranding. Gezonde vetten worden dus als het ware ingezet om je vetverbranding aan te zetten.

Koolhydraatarm of ketogeen?

Er zit dus best wel verschil tussen een koolhydraatarm dieet en een ketogeen dieet. Wat kun je nu het beste kiezen? Er is geen goed of fout! Het is zo wie zo goed om minder koolhydraten te eten, die eten we in onze Westerse wereld veel te veel.

Als je veel overgewicht hebt, zou je er voor kunnen kiezen om te beginnen met een kickstart en dus een ketogeen dieet. Het is dan wel een drastische aanpassing van je eetpatroon, maar je zet je vetverbranding gelijk vol aan. En daarna kan je dan overstappen naar een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet.

Maar welke keuze je ook maakt: het is altijd een verbetering van je huidige eetpatroon!


Leestip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *