#5 Valkuilen van een koolhydraatarm dieet

Zo voorkom je dat je er in trapt!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Een koolhydraatarm dieet is populair! En dat is helemaal niet gek, want naast dat je er succesvol mee kunt afvallen heeft het ook vele gezondheidsvoordelen. Maar er zijn wel een aantal valkuilen die op de loer liggen bij een koolhydraatarm dieet. Deze valkuilen zijn overigens makkelijk te voorkomen, je moet het alleen net even weten.

In dit artikel bespreek ik de 5 grootste valkuilen van een koolhydraatarm dieet en hoe je ze kunt voorkomen.

Een koolhydraatarm dieet volgen op een makkelijke manier?

Dan is het Koolhydraatarm 50 dagen programma precies wat je zoekt:

  • 7 weekmenu’s, inclusief boodschappenlijstjes
  • Slimme tips en technieken om blijvend af te vallen
  • Top 9 favoriete drinktips
  • 100 koolhydraatarme lekkernijen
  • Fysiek boek + digitale versie
Ja, ik wil ook makkelijk afvallen!

#1 Anders eten, niet minder

Ik heb altijd gedacht dat je alleen kan afvallen als je minder eet. En ik ben hierin niet de enige! Start je met een koolhydraatarm dieet moet je deze gedachte loslaten. Dit is denk ik wel één van de grootste valkuilen van een koolhydraatarm dieet. Je kunt met deze leefstijl heel goed afvallen zonder honger te hebben. Daarom is het ook zo succesvol! Het gaat vooral om anders eten, niet om minder eten!

Succesformule

Zonder dat we het doorhebben, zorgen met name de snelle koolhydraten voor overgewicht bij veel mensen. Zolang je deze te veel blijft eten, kan je diëten wat je wilt, maar kom je op de lange termijn altijd weer aan.

De succesformule van een koolhydraatarm dieet komt echt doordat je anders eet: zo min mogelijk snelle koolhydraten en in plaats daarvan eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten. Deze combinatie zorgt voor een verzadigd gevoel. Waardoor je afvalt zonder dat je honger hebt. 

Gevaren van te weinig eten

Je moet er dus echt op vertrouwen dat je toch afvalt ook al ervaar je geen hongergevoel. Na verloop van tijd zul je dit zelf ook ervaren. Maar zeker in het begin zul je hier vertrouwen in moeten hebben!

Het uitgangspunt van een koolhydraatarm dieet is afvallen op een gezonde manier. En daarvoor is het belangrijk dat je niet te weinig eet. Als je namelijk te weinig eet, mis je belangrijke voedingsstoffen die zorgen voor een gezond lichaam.

Valkuilen koolhydraatarm dieet: te weinig eten

#2 Juiste balans

In het verlengde van de eerste valkuil is de juiste balans tussen eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en een goede balans aan voedingsstoffen in je lichaam. 

Afhankelijk van je doelstellingen kan je kiezen voor wat meer of wat minder langzame koolhydraten. Verdiep je in de begrippen koolhydraatarm dieet, koolhydraatbeperkt dieet en misschien zelfs het keto dieet. Bekijk dus goed welke vorm van een koolhydraatarm dieet bij jouw doelstelling past. 

Kennis = macht

Daarnaast is het goed om te weten in welke producten veel snelle koolhydraten zitten. Zo voorkom je dat je in de supermarkt de verkeerde keuzes maakt. Mijn kennisbankartikel ‘Waar zitten slechte koolhydraten in?’ is daar een heel handig hulpmiddel bij, zodat je weet welke producten je het beste kunt vermijden.

#3 Eet niet te veel gezonde snacks

Een andere grote valkuil van een koolhydraatarm dieet zijn de gezonde snacks. Er zijn voldoende lekkere snacks die prima in een koolhydraatarm dieet passen. Maar sommige koolhydraatarme snacks bevatten wel veel calorieën. En als je daar dus te veel van eet, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen wat er gebeurd.

Noten (ongebrand en ongezouten) zijn hier een goed voorbeeld van. Ze zitten boordevol gezonde vetten, dus passen prima in een koolhydraatarm dieet, maar ze zijn ook rijk aan calorieën. Hier kwam ik dus achter, toen mijn gewicht een tijdje stil bleef staan. Ik was voor mijn gevoel nog niet op mijn gezonde gewicht, maar toch viel ik niet meer af. Wat bleek: ik at te veel noten. Zodra ik dit door had, lukte het afvallen ook weer.

#4 Geef niet te snel op

Vaak heeft je lichaam even tijd nodig om aan een nieuw eetpatroon te wennen. Toen mijn partner en ik begonnen met een koolhydraatarm dieet, was dit een grote valkuil van mijn partner. 2 Weken lang voelde hij zich slap en energieloos. Hij wilde bijna opgeven, maar gelukkig deed hij het niet! Na 2 weken kreeg hij zijn energie weer terug. Zijn lichaam had duidelijk tijd nodig om over te schakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding.

Maar dit hoeft dus niet altijd zo te zijn! In tegenstelling tot mijn partner had ik geen enkele lichamelijke klacht na het starten met een koolhydraatarme leefstijl. 

Kies je startmoment

Ik adviseer altijd om te starten in een rustige periode. Kies een vakantieperiode uit of in ieder geval een periode waarin je weinig afspraken hebt. Mocht je last krijgen van vermoeidheid, dan maak je het jezelf in ieder geval niet extra moeilijk door het ook nog druk te hebben. 

En geef vooral niet te snel op! Je lichaam heeft in veel gevallen gewoon even tijd nodig om te wennen.

Valkuilen koolhydraatarm dieet: geef niet op

#5 Slechte voorbereiding en planning

De laatste van de meest voorkomende valkuilen is een slechte voorbereiding en planning. En dit is bij een koolhydraatarm dieet, zeker in het begin, echt onmisbaar!

Hoe je het ook went of keert een koolhydraatarm dieet vergt wat meer tijd, zeker in het begin. Daar waar je vroeger bij de lunch snel een boterham smeerde, eet je nu bijvoorbeeld een salade. Maar met een juiste voorbereiding en planning hoeft het helemaal niet zo veel tijd te kosten, als je in eerste instantie denkt. 

Weekplanning

Alles valt of staat met een goede week planning, althans dat werkt voor mij super. Eens per week maak in een planning van wat ik die hele week ga eten. Ook haal ik zo veel mogelijk boodschappen in één keer in huis. Zo kom ik in de supermarkt minder in de verleiding om ongezonde dingen te kopen.

Voorbereiding

Verder kook ik meestal grotere porties. Dit kost nauwelijks extra tijd en zo heb ik altijd of voor de volgende dag een lekkere en snelle lunch of een portie in de vriezer voor die momenten dat ik weinig tijd heb. 

Verder maak ik vaak in het weekend een grote pan soep die ik in kleinere porties in de vriezer verdeel. Ook dit is een ideale manier om voldoende groente binnen te krijgen. En dit kan je ook prima meenemen in een thermoskan naar je werk.

De valkuilen van een koolhydraatarm dieet makkelijk omzeilen

Natuurlijk is het belangrijk dat je je bewust bent van deze valkuilen, maar laat je je er niet door ontmoedigen! Met dit artikel hoop ik je voldoende bewapend te hebben om de valkuilen makkelijk te omzeilen, zodat je van alle voordelen van een koolhydraatarm dieet kunt genieten.

Heb je behoefte aan een beetje begeleiding? Of heb je geen tijd om alles uit te zoeken en te plannen? Dan is het Koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman echt iets voor jou! Bij dit succesvolle programma krijg je 7 weekmenu’s inclusief boodschappenlijstjes, slimme tips en technieken om blijvend af te vallen en vele extra’s.

Een koolhydraatarm dieet volgen op een makkelijke manier?

Dan is het Koolhydraatarm 50 dagen programma precies wat je zoekt:

  • 7 weekmenu’s, inclusief boodschappenlijstjes
  • Slimme tips en technieken om blijvend af te vallen
  • Top 9 favoriete drinktips
  • 100 koolhydraatarme lekkernijen
  • Fysiek boek + digitale versie
Ja, ik wil ook makkelijk afvallen!

Met dit artikel hoop ik dat je deze valkuilen zoveel mogelijk kunt omzeilen als je start met een koolhydraatarm dieet. En dat je net als kunt genieten van de positieve effecten!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in het opmerkingen veld, ik beantwoord ze graag!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *